Átalakul az Altera Vagyonkezelő

1024 676 Autowallis

Jelentős növekedési- és forrásbevonási terveket jelentett be a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Altera Nyrt., miután a vagyonkezelő csütörtöki közgyűlésén a részvényesek teljesen új igazgatóságot választottak, és több fontos ponton módosították a társaság működését meghatározó alapszabályt. A változásokra azt követően került sor, hogy az Alterában meghatározó részesedést szerzett az Appeninn korábbi fő tulajdonosa, a Lehn Consulting. Az átalakulást követően a társaság szélesíteni kívánja befektetői körét, és aktív tőkepiaci jelenlétet tervez.

Új alapokon folytatja tevékenységét az Altera Vagyonkezelő Nyrt., miután a Budapesti Értéktőzsdén 2013 óta jegyzett társaság részvényesei a csütörtöki közgyűlésen a vállalat jövője szempontjából jelentős változásokról határoztak. A cég a továbbiakban is vagyonkezelő cégként, de a korábbiaknál nagyobb növekedési tervek mellett, aktívabb vagyonkezeléssel működik. A közgyűlésen a részvényesek az ​Alapszabály több pontját módosították. ​A változtatások közül a legtöbb azt a célt szolgálja, hogy növekedjen a társaság részvényeinek likviditása, és befolyásuk gyakorlása során a részvényesek ne ütközzenek szavazati korlátba. Ennek érdekében arészvények névértéke 1.000 forintról 100 forintra csökken (a változás időpontjáról az Altera külön tájékoztatást ad majd), továbbá ​megszűnik az egy részvényes által gyakorolható 10 százalékos szavazati korlát.​ A részvényesek megválasztották az Altera új, háromtagú Igazgatóságát, melynek elnöke Prutkay Zoltán, aki a társaság vezérigazgatói posztját is betölti, így teljesen megújul a vállalat menedzsmentje.

Prutkay Zoltán a vállalat tervei kapcsán elmondta,​hogy a mai közgyűlési döntésekkel az Altera teljesen megújult, és a következő időszakban az Igazgatóság kidolgozza az Altera új stratégiáját, valamint felállítja a megvalósításhoz szükséges teljes szervezetet. Az új vezérigazgató elmondta, hogy ​a vállalat a jövőben is a vagyonkezelést helyezi tevékenységének fókuszába, ​melynek során a társaság reálgazdasági befektetésekre fókuszál, kedvező nyereségtermelő-képességű vállalati részesedéseket kíván szerezni.​ Az Altera célja, hogy befektetési-portfóliójának szélesítésével klasszikus, konzervatív üzletpolitikát folytató, és eszközalapon jól meghatározható értéket képviselő vagyonkezelőként működjön.

Az Altera a jelenlegi vagyonánál jelentősen nagyobb pénzügyi forrásból kívánja megvalósítani növekedési terveit. Az ​új forrásokat a vállalat elsősorban a Budapesti Értéktőzsdén keresztül szeretné bevonni,​számítva a lakossági és intézményi befektetői körre is, valamint támaszkodni kíván a kedvező banki finanszírozási forrásokra is. Az ​Altera célja, hogy a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájába és a BUX-indexbe is bekerüljön, és a befektetők széles köre tekintse a vállalat részvényeit vonzó befektetési lehetőségnek.

Az Altera Nyrt. azt követően alakult át, hogy a vállalat fő tulajdonosa a svájci székhelyű Lehn Consulting AG lett, mely korábban az Appeninn Nyrt. meghatározó tulajdonosa volt. Az Ádámosi György által irányított Lehn Consulting a törzsrészvények 10 százalékot meghaladó részét szerezte meg, valamint az összes szavazatelsőbbségi-, és osztalékelsőbbségi részvényt.Ádámosi György az Altera Nyrt-ben megvalósított részesedésszerzése kapcsán elmondta,​ hogy hosszú távú befektetésben gondolkodik, és szakmai befektetőként kíván a társaság részvényese lenni, így nem tartja kizártnak azt sem, hogy tovább növelje részesedését a vállalatban. A befektető elkötelezett a magyar tőkepiac mellett, a Budapesti Értéktőzsde által biztosított forrásbevonási környezetet kedvezőnek ítéli meg, és ígéretesnek tartja a piac fejlesztésének irányait.

Prutkay Zoltán, Altera Vagyonkezelő Nyrt., elnök-vezérigazgató

Az 1983-ban született szakember a Szent István Egyetem vállalkozások menedzsmentje, valamint pénzügy-számvitel szakán végzett 2009-ben. Karrierjét az MKB Banknál kezdte, ahol akvizíciók, tőkepiaci befektetések megvalósításán dolgozott, és az ezekhez kapcsolódó speciális hitelezési aktivitásáért felelt, projekt és szindikált hitelek kidolgozásában vett részt. 2013-ban az Unicredit Banknál helyezkedett el a bank középvállalati finanszírozási területéért felelős senior vállalati referenseként, ahol az akvizíciós és finanszírozási ügyleteket irányította. 2015-ben az Appeninn Nyrt-nél pénzügyi igazgatóként, igazgatósági tagként helyezkedett el, ahol tőkepiaci műveletekben (részvény, kötvény), továbbá különféle finanszírozási ügyletek kivitelezésében működött közre.