Az Altera felvásárlásával lépnek tőzsdére a Wallis gépjármű kereskedelmi, szolgáltató cégei

150 150 Autowallis

A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett Altera Nyrt-ben – nyilvános vételi ajánlat és apporttal történő tőkeemelés útján – történő befolyásszerzéssel tőzsdére lép a Wallis Csoport gépjármű kereskedelmi és szolgáltatói tevékenységét ellátó, közel 70milliárd forint éves árbevételű vállalatcsoportja. A tranzakciósorozat keretében elsőként a Wallis Asset Management (Wallis) és a vele összehangoltan eljáró személyek vételi ajánlatot tettek az Altera részvényeire, majd apporttal történő tőkeemelés útján az Alteratulajdonába kerül a jelenleg a Wallis és a menedzsment tulajdonában álló négy vállalat. Eztkövetően az Altera a gépjármű szektorban történő befektetésekre és további dinamikus növekedésre fókuszál. Célja, hogy magyarországi és kelet-közép európai régiós pozícióját tovább erősítse, piaci részesedését növelje, és az ehhez szükséges finanszírozási forrásokhoz a tőzsdei jelenlét segítségével még előnyösebben hozzáférjen.

Mérföldkőhöz érkezett az Altera Nyrt. 2017 vége óta tartó átalakulása, melynek során azIgazgatóság meghatározta a társaság hosszútávú stratégiáját, és befejezte az ehhez szükséges előkészítő munkát. A vagyonkezelő vállalat Igazgatóságának döntése értelmében az Altera ajövőben a dinamikusan növekvő magyar és közép-kelet európai gépjárműkereskedelmi és szolgáltatói szektorban fektet be. A stratégia alapján a ma induló tranzakciósorozat befejező lépéseként a Wallis Csoport négy vállalata a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) Standardkategóriájában jegyzett Altera tulajdonába kerülhet, ami nem csak az érintett vállalatok, hanem amagyar tőkepiac szempontjából is mérföldkő, hiszen ez az első olyan tranzakció, mellyel a magyargazdaság egyik húzóágazata, az autóipar megjelenik a magyar tőzsdén.

Prutkay Zoltán, az Altera Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az átalakulást követően a jelenlegi, 900 forint közeli részvényárfolyammal számolva a maga 30 milliárd forint körüli kapitalizációjával és közel 70 milliárd forintos árbevételével az Altera a BÉT-en jegyzettvállalatok meghatározó tagja lesz, és célja, hogy részvényei bekerüljenek a BÉT Prémium kategóriájába és a BUX indexbe.

A tranzakciósorozat első lépéseként az Altera törzsrészvényeiből 23,33 százalékot vásárolt meg a Wallis Asset Management (Wallis), amivel az Altera legnagyobb tulajdonosává vált. Ezt a részesedést további 1,74 százaléknyi törzsrészvény vásárlásával 25 százalék fölé kívánja bővíteni. A befolyásszerzés alapján a Wallisnak (valamint a vele összehangoltan eljáró személyeknek), mint az Altera egyedüli 10 százalék feletti részvényesének vételi kötelezettsége keletkezett az Altera összes részvényére. Ennek alapján a Wallis (az összehangoltan eljáró személyekkel együtt) a mai napon engedélyezésre benyújtotta a Magyar Nemzeti Banknak vételi ajánlatát, mely szerint az Altera összes részvényét, az elmúlt 180 nap forgalommal súlyozott átlagárán (jogszabály alapján meghatározva), darabonként 520,25 forintért megvásárolná.

Az első lépés lezárását követően a tranzakció második lépéseként – az AlteraIgazgatóságának döntése alapján –, apporttal történő 15,8 milliárd forintos tőkeemelés útján, az Altera 100 százalékos tulajdonába kerül a Wallis Csoport négy gépjármű kereskedelemmel és szolgáltatással foglalkozó vállalata.

Háttér

Müllner Zsolt, a Wallis Csoport vezérigazgatója kiemelte, hogy a négy vállalat együttes éves árbevétele közel 70 milliárd forint, és a tavalyi évet az előzetes adatok alapján kiugró eredménnyel zárta. A négy vállalat közé tartozik a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna és a Wallis Autókölcsönző, melyek Magyarországon és a közép és délkelet-európai régióban gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel és flottakezeléssel foglalkoznak. A Csoport által képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a Mini, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a Ssangyong, és a Sixt rent-a-car, melyek közül a BMW a prémium autópiacon, míg a Sixt az autókölcsönző piacon foglal el vezető pozíciót.

A vezérigazgató a tervekkel kapcsolatban jelezte, hogy a vételi ajánlat és az apport sikeres lezárása után további növekedéstterveznek, erősíteni kívánják az autóipari csoport elmúlt 26 évben elért pozícióit Magyarországon és a közép-kelet európai régióban egyaránt. Ennek érdekében az Altera tulajdonába kerülő négy vállalat tevékenységi körét újabb márkák és piacok megszerzése révén kívánják bővíteni. A középtávú tervek között szerepel további autóértékesítési pontok nyitása, a már meglévő márkakereskedő- és szervizhálózat fejlesztése Magyarországon és a régióban. Az Altera tulajdonába kerülő társaságoknak ezen kívül új befektetési lehetőségeket teremthet az iparág átalakulása, így az elektromos autózás fejlődése, az önvezető autók megjelenése és a közösségi autózás erősödése. Ezen célok megvalósítása akvizíciók, új vállalatok alapítása és a meglévők tevékenységének bővítése útjántörténhet. A tőzsdei jelenléttel a társaság célja, hogy a cégcsoport maximálisan kihasználja a nyilvános tőkepiac nyújtotta, a növekedési célok megvalósításához szükséges finanszírozási lehetőségeket, és kialakuljon egy jelentős mértékű, de kisebbségi közkézhányad, valamint a növekedéssel értéket teremtsen részvényeseinek.

A Wallis Csoportnak jelentős tapasztalatai vannak a magyar tőkepiacon, hiszen a többségi tulajdonában lévő energetikai szolgáltató és kereskedő Alteo Nyrt. részvényei 2010 óta vannak jegyezve a magyar tőzsdén, a Csoporthoz tartozó Wing Zrt. pedig a hazaiingatlanpiac vezető ingatlanfejlesztő és befektető cégeként az egyik legnagyobb kötvénykibocsátó a BÉT-en. A mostani lépéssel a legjelentősebb magyar tulajdonban álló 26 éves autóipari cégcsoport debütál a BÉT-en, mely nem csak a Wallis, hanem a magyartőkepiac szempontjából is fontos lépés, hiszen rámutat arra, hogy a magyar vállalatok számára a növekedéshez szükséges forrásokhatékonyan érhetőek el a tőzsdén keresztül.

A nyilvános vételi ajánlat legfontosabb információi

A Magyar Nemzeti Banknak jóváhagyásra benyújtott nyilvános vételi ajánlat lebonyolítója a Magyar Takarékszövetkezeti Bank. Azajánlati ár 520,25 Ft részvényenként. Az ajánlat szövege többek között az Altera Nyrt. (www.alterart.hu) és a BÉT (www.bet.hu)honlapján is elérhető.

A Wallis Automotive Europe

A Wallis Automotive Europe (WAE) már több, mint 20 éves független gépjármű nagykereskedelmi múlttal rendelkezik. Jelenleg az ISUZU márkát Magyarországon képviseli, mely a japán autógyártók közül a legrégebbi múltra tekint vissza, és egy évszázad alatt a világ egyik legnagyobb haszongépjármű gyártójává lépett elő. Emellett 2012-ben Magyarországon és Romániában újra bevezette a dél-koreai SSANGYONG márkát. A két ázsiai „4×4 specialista” gyártó termékein kívül a WAE exkluzív disztribútora a Jaguar és Land Rover járműveknek, alkatrészeknek és kiegészítőknek 7 országban (Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia, Macedónia, Montenegró és Albánia).

A Wallis Motor Pest és a Wallis Motor Duna

A Wallis Motor Pest és Duna Magyarország legnagyobb és legrégebben működő BMW autó, motor és MINI kereskedései, amelyek a Wallis Motor vezérképviseletből váltak önálló cégekké 2001-ben. A BMW gyár márkái mellett az elmúlt években a népszerű japán haszonjármű, az ISUZU D-Max és egy új, exkluzív bemutatóteremben az olasz luxusmárka, a Maserati is a portfólió részévé vált.

A Wallis Autókölcsönző

A Wallis Autókölcsönző a Sixt Rent-a-car nemzetközi hálózatának magyarországi tagjaként kínálja magas minőségű autóbérlésiszolgáltatásait. A cég kezdetben elsősorban a Magyarországra beutazó üzletemberek bérautó igényeit szolgálta ki, de mára forgalmának közel felét a turizmus biztosítja.

Az Altera Nyrt.

A Budapesti Értéktőzsde Standard kategóriájában jegyzett Altera Vagyonkezelő Nyrt. 2012-es alapítása és 2013-as tőzsdei bevezetése óta vagyonkezeléssel foglalkozik. Működése során reálgazdasági befektetésekre fókuszál, melynek keretében kedvező növekedési kilátásokkal rendelkező, és jó nyereségtermelő-képességű vállalati részesedéseket vásárol. Az Altera célja, hogy befektetési portfóliójának folyamatos szélesítésével klasszikus, konzervatív üzletpolitikát, eszközalapon jól meghatározható értéket képviselő vagyonkezelőként működjön.

 

SAJTÓKÖZLEMÉNY