AutoWallis MRP sajtóközlemény

150 150 Autowallis

A fő tulajdonos a stratégiai célok teljesülése esetén részvényekkel támogatja az AutoWallis menedzsmentjét

Az AutoWallis tavasszal meghirdetett stratégiájának megvalósítását Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) indításával ösztönzi az AutoWallis fő tulajdonosa. Az ehhez szükséges 7,35 százalékos részvénycsomagot a Wallis Asset Management térítés nélkül biztosította. Az AutoWallis és leányvállalatainak menedzsmentje csak akkor jut a részesedéshez, ha a kitűzött eredményességi célok teljesülnek.

 Augusztusban az AutoWallis, valamint leányvállalatainak (Csoport) vezetői részére Munkavállalói Résztulajdonosi Program (MRP) indításáról határozott a vállalat fő tulajdonosa, a Wallis Asset Management Zrt. (WAM). A program elindítása a vállalat (és így a WAM-on kívüli többi intézményi- és lakossági befektető) számára – az MRP szervezet működtetésén kívül – semmilyen ráfordítással, kötelezettséggel nem jár, ugyanis az ahhoz szükséges 7,35 százalékos (19.890.331 darabos) részvénycsomagot a WAM térítés nélkül adta át (így részesedése 72,36 százalékra csökkent). Az AutoWallis tehát nem a saját forrásaiból és költségén motiválja a Csoport munkavállalóit és menedzsmentjét, így az MRP közvetlenül és motivációs hatásán keresztül áttételesen is növeli a részvényesi értéket. Kezdetben a Csoport 24 vezetője vesz részt a 2, illetve 3 éves programokban, akik csak akkor juthatnak AutoWallis részvényeikhez (és az azok után addig fizetett osztalékhoz), ha a kitűzött hosszú távú stratégiából levezetett eredményességi célok teljesültek, és ezzel hosszú távon hozzájárulnak a részvényérték növeléséhez. A programot a vállalattól független MRP szervezet irányítja. Az MRP hatékonyan támogatja a stratégia megvalósulását, és további motivációt jelent a kitűzött célok eléréséhez.

Az AutoWallis májusban mutatta be 2024-ig szóló stratégiáját és 2029-es jövőképét, melyben a vállalat robosztus növekedésével számol a következő tíz évben, és célja, hogy a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatója legyen. Az AutoWallis fő tulajdonosa már korábban jelezte, hogy a stratégia megvalósulását több eszközzel is támogatja, és célja, hogy a vállalat jelentősen növelje a részvényesi értéket. Mint emlékezetes, a WAM az MRP program támogatása mellett korábban vállalta, hogy az AutoWallis által később részére fizetendő osztalékot tőkeemelésként visszajuttatja a társaságnak, amennyiben az szükséges a későbbi növekedés, akvizíciók finanszírozásához.

Az AutoWallis Nyrt.

A Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában, valamint a BUX és BUMIX indexekben jegyzett AutoWallis Nyrt. célja, hogy 2029-re a közép-kelet-európai régió meghatározó mobilitási szolgáltatója legyen. A vállalat 2018-as, nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján számított konszolidált 65,5 milliárdos árbevételének duplázását tervezi 2024-re, melyet elősorban organikus úton akar elérni. A vállalat célja emellett, hogy az autóipari befektetésekre fókuszáló befektetési portfóliójának folyamatos, akvizíciós úton történő szélesítésével klasszikus, konzervatív üzletpolitikát képviselő vagyonkezelőként működjön. Az AutoWallis csoport a közép-kelet-európai régió 14 országában (Albánia, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Bulgária, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Macedónia, Magyarország, Montenegró) gépjármű- és alkatrész kis- és nagykereskedelemmel, szerviz szolgáltatásokkal, rövid- és hosszú távú gépjármű-kölcsönzéssel van jelen. A csoport tagjai közé tartozik a Wallis Automotive Europe, a Wallis Motor Pest, a Wallis Motor Duna, valamint a Wallis Autókölcsönző. A csoport által képviselt márkák közé tartoznak a BMW személyautók és motorkerékpárok, a MINI, az Isuzu, a Jaguar, a Land Rover, a Maserati, a Ssangyong, a Saab alkatrészek utánpótlása és a Sixt rent-a-car, melyek közül a BMW a prémium autópiacon, míg a Sixt az autókölcsönző piacon foglal el domináns pozíciót. www.autowallis.hu